Wat is acrogym?

Wat is Acrogym ?

Acrogym staat voor acrobatische gymnastiek en wordt ook wel  sportacrobatiek genoemd. Het is een relatief nieuwe sport binnen de het turnen en een echte teamsport, turnen met en op elkaar. Acrogym is een combinatie van gymnastiek en acrobatiek, met elkaar verbonden door choreografische onderdelen. Er wordt gewerkt in groepen van twee, drie of vier sporters, die samen de acrobatische oefeningen uitvoeren.

In deze sport komen heel veel vaardigheden samen: behendigheid, kracht, lenigheid, expressie en dans, maar ook psychologische en sociale vaardigheden. Zo is er vertrouwen in de ander nodig. De sporters leren samen te werken, communiceren en letterlijk en figuurlijk op elkaar bouwen . Acrogym is dus niet alleen een spectaculaire en spannende manier van lichaamsbeweging, het biedt ook de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen die onmisbaar zijn in het dagelijks leven.

Het leuke is dat iedereen aan acrogym kan meedoen, op instap en topniveau.

Ieder team traint een vaste wedstrijdoefening. Een oefening bestaat uit een aantal turnonderdelen en choreografie, aangevuld met acrobatiek. Er zijn balanselementen, tempo-elementen en individuele elementen. Een balanselement moet 3 seconden vast gehouden worden, bijvoorbeeld een handstand. Tempo of dynamische elementen hebben altijd een vlucht, waarbij de ‘bovenpartner’ de lucht in wordt geworpen. De individuele elementen zijn bijvoorbeeld een spagaat of kopstand maar ook tumblingsprongen zoals arabieren en salto´s.

Meestal voert een team een combinatieoefening uit, bij hogere niveaus is er een aparte balansoefening en tempo-oefening. Op het hoogste niveau, de A-lijn, worden er drie oefeningen getoond. Op een wedstrijd worden de oefeningen op muziek getoond aan een jury. Deze jury geeft een cijfer voor de moeilijkheid, technische uitvoering en artistiek.

Meer info op: www.kngu.nl

Wist je dat

Er bij acrogym zelfs menselijke piramides worden gemaakt?

Acrogym vele tienduizenden beoefenaars kent in Nederland?

Er ook nationale en internationale wedstrijden zijn?

We Acrogym graag als Olympische sport willen maken?

Er door onze vereniging eens per 2 jaar een hele grote show wordt gemaakt met een spectaculaire combinatie van licht, geluid en flitsende kostuums waar alle leden aan mee mogen doen?

Sportacrobatiek Zwolle elk jaar vele nationale kampioenen levert!

Menselijke Pyramides

Menselijke Pyramides

Er bij acrogym zelfs menselijke pyramides worden gemaakt?

Olympisch

Olympisch

We acrogym graag tot Olympische sport willen maken?

Beoefenaars

Beoefenaars

Acrogym vele tienduizenden beoefenaars kent in Nederland?

Show

Show

Er door onze vereniging eens per 2 jaar een hele grote show wordt gemaakt met een spectaculaire combinatie van licht, geluid en flitsende kostuums?

Kampioenen

Kampioenen

Sportacrobatiek Zwolle elk jaar vele nationale kampioenen levert?

(Inter)Nationale wedstrijden

(Inter)Nationale wedstrijden

Sportacrobatiek Zwolle deelneemt aan nationale en internationale wedstrijden?