Feestelijk aftrap van acro project ‘Express Yourself!‘

Feestelijk aftrap van acro project ‘Express Yourself!‘

Feestelijk aftrap van acro project ‘Express Yourself!‘

Afgelopen vrijdag vond in de Stilohal de Kick Off plaats van het project Express Yourself! van Sportacrobatiek Zwolle (SAZ). Tijdens dit project focust de vereniging zich op de artistieke kant van de sport. Komend half jaar krijgen ruim 80 acro-gymnasten en trainers workshops van professionele dansers en theatermakers. De resultaten worden in november gepresenteerd tijdens een spectaculaire showavond.  

Met Express yourself! ontdekt Sportacrobatiek Zwolle (SAZ) een nieuwe wereld en zet podiumkunst centraal in dit project waarin gefocuste sporters de waarde en betekenis van dans, theater en beleving ontdekken in de acrobatiek. Tijdens de feestelijk aftrap vrijdag 6 april presenteerde trainer en choreograaf Pauline Diender de inhoud van het plan en stelde de trotse voorzitter Wim van Selling de dans- en theaterdocenten voor. Er werd getoost met gezonde fruit smooties en daarna kregen alle sporters van 7 tot 21 jaar de eerste workshops van danser Benno Hubner en theatermaker Liza Slootman. Ze gingen aan de slag met samen echt een team vormen en moesten nadenken over wat ‘artisticiteit’ nu eigenlijk is. Dat het om meer gaat dan netjes je voeten en benen strekken werd al snel duidelijk. ‘Emotie’, ‘beleving’, ‘dans’, ‘creativiteit’, ‘een verhaal vertellen’, ‘het publiek raken’, allemaal onderwerpen die aan bod komen.

Unieke samenwerking

Met Express yourself! gaat SAZ een samenwerking aan met o.a. The Young Ones, BNO Danceproductions en Vuur&Vlamprodukties. De dans- en theaterdocenten zien het project ook als een mooie uitdaging. Het leeftijdsverschil tussen de sporters is heel groot en ook het niveau. Daar moeten ze rekening mee houden in hun lessen. Maar het voordeel is weer dat ze van elkaar kunnen leren. De jonge sporters staan nog meer open en durven meer dan de wat meer gereserveerde ouderen. De oudere sporters kunnen weer veel betekenen omdat ze al veel ervaring hebben. Ook de docenten Liza en Michelle van samenwerkingspartners Theater Young Ones en Diff Danc Centre vinden het geweldig om zich onder te dompelen de nieuwe wereld van de sportacrobatie en staan te popelen om de masterclasses te beginnen.

SAZ trainers zijn in dit project minstens zo belangrijk. Zij zijn zo veel mogelijk aanwezig bij de workshops en masterclasses om ook hun kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Doortje, trainer wedstrijdgroep E, en Rik trainer wedstrijdgroep A, zien dit project als een kans om de kinderen te leren expressief te zijn. Maar ook hoe ze de jonge kinderen kunnen leren om netjes te dansen. Tijdens dit project hopen ze daarvoor meer tools te krijgen. Pauline Diender: “Sportacrobatiek schuurt tegen de kunsten aan, omdat we het verhaal, de beleving en expressie via een acrobatische dans vertellen en daarmee het publiek willen raken. We hebben de laatste jaren veel gewerkt aan techniek. Met het project ‘Express Yourself!’ stapt SAZ uit de eigen comfortzone en dat is spannend. Deze samenwerking met dans en theaterverenigingen biedt ons een unieke kans om te werken aan artisticiteit binnen onze vereniging.”

Verhaal vertellen door beweging en expressie

De sporters hopen veel te leren van het project. Op de vraag wat ze verwachten kwamen mooie reacties: ‘dat we met onze oefeningen een super boeiende show kunnen neerzetten’, aldus Ratna (18). Carlijn (17) wil leren het verhaal te vertellen door vloeiende bewegingen en expressie. Haar partner Luca (10) is het daar helemaal mee eens. Werk aan de winkel. Want natuurlijk hopen de sporters ook dat ze uiteindelijk hogere punten krijgen tijdens de wedstrijden.

Express Yourself! is er voor alle acro gymnasten in de wedstrijdgroepen E t/m A. Kinderen en jongeren die dit seizoen of begin seizoen op acro gaan mogen nog deelnemen aan het project en de voorstellingen in november.

Express Yourself! wordt medemogelijk gemaakt door financiële steun van het Fonds Amateurkunst van Stadkamer en van het Hervormd Weeshuis.  Het project zal resulteren in een spectaculaire SAZ showavond eind 2018.